Bankacılık ve Finans
Finans sektörü deyince,
herkesin ilk aklına gelen finansal kuruluşlar mevduat veya diğer adıyla ticari bankalardır. Finansal kuruluşların hepsi aslında fon akışlarına bir çeşit aracılık hizmeti görmektedirler. Ekonomik birimler (Devlet, şirketler ve hanehalkı) arasındaki bu fon akışlarına aracılık eden finansal kuruluşların tamamı, finansal sistemin bütününü oluşturmaktadır. Finans sektörümüz son yıllarda sürekli bir büyüme göstererek, GSYH rakamlarını aşmaya başlamıştır. Ancak yukarıda incelenen veriler, sektörümüzün yüzde 90 kadarının bankalardan oluştuğu, finansal aracılık faaliyetlerinin çoğunun bankalar tarafından yerine getirildiğini, sektördeki istihdamın yüzde 88’inin bankalar tarafından sağlandığını ve sonuçta sektör karının yüzde 92’sinin bankalar tarafından alındığını göstermektedir.
Bankacılık sektörü, finansal sektör içinde önemli bir alt sektör olarak yer almaktadır ve ekonomik faaliyetin kalbi durumundadır. Ekonomik büyümenin finansmanında önemli bir rol oynar. Tasarruf sahiplerinin, hanehalkının, girişimcilerin, yatırımcının, üreticinin, özel ve kamu sektörünün çok önemli bir paydaşıdır.
Bankalar devletten lisans alarak faaliyet gösterirler. Faaliyetleri özel niteliklidir, kayıt altındadır ve özel düzenlemelere tabidir; ilgili kamu kuruluşları tarafından sürekli izlenir ve denetlenir.
2022 yılı sonu itibarıyla Türkiye bankacılık sektörünün aktif toplamı 14,4 trilyon TL olurken mevduat hacmi 8,9 trilyon TL’ye ulaştı.
Bu hacim, tarihi bir zirveye işaret etti. Bu yükselişin ana sebeplerinden biri olarak da dolarizasyonu ve döviz tevdiat hesaplarındaki (DTH) artışı önlemek amacıyla getirilen kur korumalı mevduat düzenlemesi ve buna bağlı olarak kur korumalı mevduatlarda yaşanan artış gösterildi.
Sektör, 2022 yılı net kârı ise 431,6 milyar TL oldu. Bu, 2019, 2020 ve 2021 dönemlerinin toplam net kârının iki katından fazla olacak şekilde yani 2021 yıl sonu ile kıyaslandığında kârlılıkta yüzde 364,3 oranında bir artışa denk geliyor. Pandemi sonrası bu dönemde yakalanabilen bu kârlılık, sektörün özkaynaklarını desteklerken sektör oyuncularının uyum kabiliyetini ve yönetsel başarılarını da gösterdi.
Türkiye’de 2022 yılında aktif dijital bankacılık müşteri sayısı geçen yıla göre 16 milyon 549 bin kişi artarak 94 milyon 390 bin kişiye ulaştı. Bu sayının 2 milyon 301 bin kişisi “sadece internet bankacılığı” işlemi yaparken, 82 milyon 304 bin kişisi “sadece mobil bankacılık” işlemi yaptı. Hem internet hem mobil bankacılık işlemi yapan kullanıcı sayısı ise 9 milyon 786 bin kişi oldu. Bu nedenle, giderek şube bankacılığı yerini dijital bankacılığa bırakmaya başladı.
ICS Bağımsız Denetim SMMM A.Ş. finans sektörünün değişik alanlarındaki müşterilerine farklı hizmetler sunmaktadır.