Havacılık ve Havayolları
Türkiye; Orta Doğu, Kafkaslar ve Kuzey Afrika‘ın gelişen pazarlarıyla Avrupa‘nın kesişim noktasında bulunan ve gelişen bir havacılık merkezidir.
İlk ticari yolcu uçuşunun gerçekleştirildiği tarihten bu yana, yaklaşık yüz yıllık bir zaman dilimi içerisinde, uçuş yapan yolcu sayısı (ticari seferler) büyük bir hızla artmaktadır. 2003 yılında 34,4 milyon (iç hat ve dış hat) olan yolcu trafiği, 2022 yılı Kasım ayında 161 milyona ulaşmıştır.
Havacılık sektörü, kargo ve yolcu taşımacılığı ayrımı yapılmaksızın, ülke ekonomilerinin bel kemiğini oluşturmaktadır. Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nün (ICAO) açıkladığı verilere göre, dünya havacılık sektörünün doğrudan ve dolaylı olarak 2,7 trilyon dolar ekonomik katkısı bulunmaktadır.
Türkiye’nin Dünya ve Avrupa Havayolu Yolculuklarındaki Payı Yapılan projeler ve gelişmeler; havayolu sektörümüzün uluslararası alandaki başarısı ile aldığı mesafeyi açıkça gözler önüne sermektedir. Böylece Türkiye’nin dünya ve Avrupa havayolu yolculuklarındaki payı giderek yükselmiş ve 2021 yılında Dünya’da %2,83 yolcu payına, Avrupa’da ise %12,05 yolcu payına erişilmiştir. Conde Nast Traveler, dergisi okuyucuları tarafından 2022 yılında dünyanın en iyi havalimanı seçilen İstanbul Havalimanı; 2021 yılında yolcu trafiği sıralamasında Avrupa’da 1., Dünya’da 13. olmuştur. 2021 yılı yolcu trafiği bazında yapılan sıralamada İstanbul Havalimanı dahil 3 Havalimanımız Avrupa’da ilk 20’ye, Dünya’da ise ilk 50’ye girmiştir. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Avrupa’da 6., Dünya’da 38.ö Antalya Havalimanı ise Avrupa’da 9., Dünya’da 48. sırada yer almıştır.
ICS Bağımsız Denetim SMMM A.Ş. ortaklarının 40 yılı aşkın havayolu ve hava taşımacılığı sektör tecrübesi ile ülkemizde bu alanda lider konumdadır.